# Planlov – Butiksregler
Sendt til tælling
Under overskriften ”strid om hvor møbelbutikker skal ligge” berettes der i Stiftstidende den 22/3 om, at naturstyrelsen – til trods for at butikkerne og kommunen er enige – har nedlagt veto mod et forslag til kommuneplantillæg, som tillader møbelbutikker ved rosengårdscentret.
Utroligt men sandt
Det lyder utroligt, men det er sandt. Naturstyrelsen har faktisk ret til at nedlægge veto mod en kommuneplan, hvis planen er i strid med statslige interesser.
Der findes en oversigt over disse statslige interesser og i den står der bl.a., at man, i et område, som det der ligger ved rosengårdscentret, kan tillade: ”butikker, der alene forhandler biler, lystbåde, campingvogne, planter, havebrugsvarer, tømmer, byggematerialer, grus, sten- og betonvarer samt møbler (særlig pladskrævende varer), jfr. dog planlovens § 11e stk. 7”.
Nu skulle man jo så tro at sagen var lige ud ad landevejen, men det er den ikke, for i planlovens § 11e, stk. 7. står der, at kommunen skal forklare hvorfor, placering i bymidten ikke lader sig gøre, eller sagt på en anden måde, møbelbutikker skal være i bymidten, hvis det kan lade sig gøre.
Det er derfor klart, at Naturstyrelsen interesserer sig for placeringen af møbelbutikker.
Det er simpelthen en del af styrelsens opgaver – ikke et ondt ord om det – men der er 2 ting som undrer mig.
Kommunens standpunkt
Før det første forekommer det mig at placering udenfor bymidten er velbegrundet i forslaget, for i forslaget står der nemlig: ”Møbelbutikker etableres i stigende grad med et tilhørende lager, hvor kunder har direkte afhentning ved butikken. Det er vurderet i forbindelse med denne planlægning, at disse butikstyper er uhensigtsmæssige at placere i forbindelse med bymidten. Det er ikke er foreneligt med Odense Kommunes intentioner i Trafik- og mobilitetsplanen om trafikal fredeliggørelse af bymidten. Trafik- og mobilitetsplanen omfatter hele bykernen og også evt. udvidelser af denne.
Der er aktuelt rummelighed i bymidten til etablering af større butiksvolumener, men disse butikker
er ikke egnede til anvendelse til butikskoncepter med lager og direkte kundeafhentning
af større volumener. Etablering af møbelbutikkers tilknyttede lagerfaciliteter er tillige vanskelige at indpasse i Odenses intime middelalder bymiljø. Odense Kommunes bydelscentre er generelt udbyggede og forsyner mere afgrænsede bydele. Aflastningscenter SØ har en restrummelighed, der i den gældende lokalplan er bundet til 1. sal og derfor ikke er egnet til møbelbutikker med tilhørende lager”
Om kommunen så kan overbevise Naturstyrelsen – ja det vil tiden vise.
Meningsløs lovgivning
For det andet er det for mig en ”gåde” hvorfor politikerne på Christiansborg har fået den meningsløse idé, at netop møbelbutikker skal være i bymidten, når alle og enhver ved, at de rigtig store møbelbutikker umuligt kan placeres i bymidten, og at det derfor reelt kun er de mindre butikker man stuver sammen hvor det er uhensigtsmæssigt.
Nogen burde ”tale med Christiansborg”.