# Naturbeskyttelseslov – beskyttede arter
Om superhelte
Selvom superhelte findes i mange former – herunder også i skikkelse af dyr – var det alligevel med stor forbløffelse, jeg den 30. marts læste følgende overskrift i Fyns Stiftstidende sektion 2 side 41.
”Strandtusse kan redde sommerhuse”
Jeg mindes ikke tidligere at have hørt om strandtusser, der optræder som superhelte, og det er vistnok også uhyre sjældent, at superhelte giver sig af med at redde noget så perifert og u-sexet som sommerhuse.
WIN WIN Situation
Sagen er den, at de 25 sommerhusejere i Langsøhuse Grundejerforening forståeligt nok er trætte af at få deres huse oversvømmet ved stormflod, og at de derfor gerne vil lave en kystsikring i form af en terrænhævning.
Dét kræver tilladelse, og den får man næsten aldrig.
Hvis man overhovedet skal gøre sig håb om at få lov til at ”pille ved” naturen i strandkanten, så skal det være fordi – det man gør – er til gavn for naturen, og det er her dette lille men magtfulde dyr – strandtussen – kommer ind i billedet.
Strandtussen er nemlig en beskyttet dyreart, og den har indtil 2008 levet i området omkring sommerhusene.
Der findes i EU regi en lang række regler om beskyttelse af dyr og planter og disses levesteder. Reglerne – der er ”kommet for at blive” – fortolkes strengt, og de kan medføre meget store omkostninger både for samfundet og for den grundejer, der måtte være så uheldig at træffe et af de magtfulde dyr f. eks. en hasselmus eller en strandtusse på sin ejendom.
Omvendt kan man så måske håbe på, at man får lov, hvis man vil gøre noget, der (også) er til gavn for et beskyttet dyr, og grundejerforeningen har derfor søgt om tilladelse til et projekt der eter foreningens opfattelse er til gavn for både strandtussen og sommerhusene.
Strandtussen har det nemlig lidt ligesom sommerhuse – den kan ikke lide saltvand – så det er jo en ren win win situation.
Jura
Juridisk set er der ingen tvivl om at forbedring af forholdene for en beskyttet dyreart ”trækker i retning af” en tilladelse.
Spørgsmålet er bare, om Naturstyrelsen synes at forbedringen skal ske lige netop på det sted og på den måde, grundejerne ønsker det, og om det har betydning, at der helt åbenbart også er en anden ”dagsorden”.
Om forbedringen skal ske lige netop på det sted og på den måde, grundejerne ønsker det, er en konkret faglig vurdering, som man ikke kan sige noget generelt om.
Det forhold, at der er en anden dagsorden, bør i princippet ikke have betydning.
Formålet med miljølovgivningen på dette områder er ikke at tilgodese privat fast ejendom.
Det må omvendt betyde at en ansøgning ikke bør diskvalificers bare fordi, der er en sådan anden dagsorden.
Lidt ønsketænkning
Det ville også klæde sagsbehandlerne i Naturstyrelsen, hvis de tænkte lidt på, at de meget strenge beskyttelsesregler også – ligesom alle andre regler – har brug for folkelig accept, og at det derfor vil være meget uheldigt at afvise et fornuftigt forslag, uden at der foreligger en meget god naturfaglig grund, når forslaget samtidig kan være til gavn for en lang række sommerhusejeres ønske om bevaring af deres ejendomme.
Lad os håbe, at dette lille glimt af fornuft kan snige sig ind, selvom argumentet ikke er juridisk.