Advokat Hans Haages i hawaiiskjorte

God fornøjelse og mange hilsner fra Miljøadvokaten Hans Haages

Artikler og råd

Jeg er Miljøadvokat, og det betyder, at jeg arbejder med de regler, der handler om, hvad vi må eller ikke må bruge vores landskab, faste ejendomme og erhvervsgrunde til.

Jeg har mere end 35 års specialisterfaring i Plan- og Miljøret og har her samlet en række af mine artikler, eksempler og gode råd til dig. Alt sammen letforståeligt og i øjenhøjde.

Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte min juridiske skadestue.

Ud til oliefelterne med (kæmpe)vindmøllerne fra Lillebælt?

Ud til oliefelterne med (kæmpe)vindmøllerne fra Lillebælt? Blandt advokater er det almindeligt kendt, at danske dommere helst afgør sagerne efter hvad, der er indlysende rigtigt og rimeligt og kun afviger herfra, hvis loven og/eller beviserne siger noget andet, hvad der desværre ind imellem er tilfældet.

Ud til oliefelterne med (kæmpe)vindmøllerne fra Lillebælt?

Om det indlysende rigtige

Blandt advokater er det almindeligt kendt, at danske dommere helst afgør sagerne efter hvad, der er indlysende rigtigt og rimeligt og kun afviger herfra, hvis loven og/eller beviserne siger noget andet, hvad der desværre ind imellem er tilfældet.

Flertallet Siger fra”

Danske dommere har altså en særdeles fornuftig tilgang til virkeligheden, og det er interessant at læse, at erhvervs og beskæftigelsesudvalget i Assens Kommune i sagen om de planlagte kæmpevindmøller i Lillebælt nu har samme tilgang til virkeligheden, for under overskriften ”ud til oliefelterne med vindmøllerne” kunne man i går i Fyens Stiftstidende læse, at et flertal af udvalgsmedlemmerne mener, at møller i den planlagte størrelse og mængde er for massiv en påvirkning, og derfor ”siger man fra” allerede nu.

Jens Henrik Thulesen Dahl udtrykker det således:

”…så mener vi, at når vi kan se, at det her vil føre til noget ikke kan leve med, så må vi sige fra fra starten. I stedet for at lade det køre og først sige fra et eller andet sted, når man har brugt mange ressourcer på det.”

Om overflødige undersøgelser

Mindretallet mener , at man herved tager stilling til noget, som man ikke ved hvad er.

Nu er jeg ikke tekniker, men som jeg ser det, er det utvivlsomt rigtigt, at det kan være nødvendigt med undersøgelser for at afdække, hvilken indflydelse møllerne vil få for dyreliv og strømforhold, og hvilket støjniveau der vil blive m.v., men omvendt forekommer det mig at være ude af trit med virkeligheden, hvis man vil hævde, at det er tvingende nødvendigt med langvarige undersøgelser for at opklare, om vindmøller på højde med Storebæltsbroens pyloner placeret kun fire kilometer fra kysten er eller ikke er anmassende og dominerende.

Man kan være for eller imod grøn energi og man kan være for eller imod det konkrete projekt.

Der er forhold som taler for begge synspunkter – det er et spørgsmål om prioritering – men efter min opfattelse er det en indlysende rigtig antagelse, at projektet vil være et voldsomt indgreb i forhold til den visuelle oplevelse af landskabet.

Hvis man som politiker mener, at et sådant indgreb under alle omstændigheder er for anmassende og dermed uacceptabelt, så er det indlysende rigtigt og rimeligt at man ”siger fra” allerede nu.